Про компанію

Історія створення бульдозера

Сучасні моделі бульдозерів, які нам відомі сьогодні, не завжди були настільки потужними й високопродуктивними. Історія появи даного обладнання дуже цікава і навіть сьогодні немає однозначної відповіді, хто ж все-таки був винахідником цієї машини. Більшість вважає, що це - Бенджамін Холт, який об’єднав колосальну працю багатьох людей і ланцюжок технічних досягнень, збудувавши основу, що в кінцевому підсумку допомогла створити універсальну машину - бульдозер.


Історія створення машини сягає корінням далеко в минуле. Першим з відкриттів, які привели до появи бульдозера, став відвал. Його застосовували з давніх часів, обробляючи землі і зводячи будівлі. Він був схожий на раму з лезом з металу, яку вела упряжка тварин попереду.

По суті, термін «бульдозер» означає саме відвал. Існує думка, що він з'явився виходячи з людських спостережень за поведінкою рогатої худоби в “не шлюбний” період. Бикам у цей час властиво буцати своїх слабших суперників вперед рогами. У багатьох культур бик асоціювався з колосальною силою й енергією. Саме з цих міркувань англійський термін «bull» став синонімом слова бульдозер.


З приводу того, хто ж все-таки першим приєднав відвал до трактора, ведуться нескінченні суперечки. Одним з варіантів є компанія «LaPlant-Choate Manufacturing Company». Також в якості винахідника часто фігурує ім'я Роберта Гілмора Ле Торно.

Цей талановитий винахідник землерийної техніки отримав понад триста патентів за все життя, він серйозно удосконалив схему будівельного обладнання. По всій земній кулі для людей, чия діяльність пов'язана з будівництвом, його ім'я асоціюється з найбільшими відкриттями й досягненнями.

Вже у двадцяті роки 20 століття бульдозер був оснащений гусеничним ходом і відвалом. Однак першою моделлю відвалу потрібно було керувати вручну, кожен раз регулюючи кут нахилу.

Перший бульдозер на гідравлічному управлінні був створений компанією Caterpillar у 1925 році. Однак випробування не увінчалися успіхом і в машині продовжили застосовувати стару систему. Ось так виглядав цех компанії Caterpillar, в якому виробляли бульдозери у 1925 році:


У 1931 році була випущена перша модель з дизельним двигуном і лише через чотири роки впроваджено нововведення у вигляді відвалу під керуванням гідравліки. Звідси, можна зробити висновок, що Caterpillar Tractor Company стояла біля витоків створення перших моделей бульдозерів.

Створення гідротрансформатора стало наступним серйозним кроком в області виробництва машин. У 1940 році цей пристрій було вдало протестовано на машинах Oldsmobile, що в подальшому дозволило і виробникам важкого будівельного обладнання впровадити відкриття у виробництво.

Після 40-го року бульдозер піддавався постійним удосконаленням. Його показники потужності, сила, габарити ставали все краще і краще. Сучасні моделі вражають людську уяву своїми приголомшливими властивостями. Подивившись одного разу на всемогутнього «бика», задумайтеся, скільки людських зусиль було витрачено, щоб сьогодні ви могли його використовувати.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин