Про компанію

На яких етапах прокладання асфальту використовуються котки?

На яких етапах прокладання асфальту використовуються котки?

Дотримання стандартів ущільнення асфальтобетонної суміші впливає на довговічність та надійність дорожнього полотна. Будь-яка недбалість і відхід від правил сприяє погіршенню якості полотна на 20%, а інколи й вище.

Як показує практика, без спеціалізованого обладнання оперативно звести якісне дорожнє полотно в незалежності від категорії не вийде. Найперспективніша технологя ущільнення асфальтобетонної суміші котками в тандемі з асфальтоукладачем. Початкове ущільнення за допомогою трамбувального бруса або віброплити зменшує величину зсувної хвилі гарячого асфальтного покриття при укочуванні.

Початкове ущільнення асфальту – підкатка

За допомогою асфальтоукладача вдається сформувати рівне покриття необхідної товщини. На даній стадії відбувається ущільнення асфальту віброплитою або трамбуючим брусом. Подальша підкатка виконується за допомогою котків.

Технологія ущільнення асфальту на початковій стадії передбачає виконання таких маніпуляцій:

  • Зміцнення і підущільнення гарячої суміші двома – трьома проходами котка, який функціонує в статичному режимі;
  • 5-6 проходів котка по сліду з включеним вібратором. Вібраційне навантаження використовується виключно в ході руху від асфальтоукладача. Повернення до укладальника здійснюється при роботі вальців в статичному режимі. Це дозволяє знизити нагон зрушувальної хвилі.
Ключова стадія ущільнення асфальтобетонних сумішей

Після здійснення маніпуляцій з попереднього ущільнення відбувається процес доущільнення слабких зон і загальна обробка дорожнього полотна з використанням котків на пневматичних машинах.

В ході укатки коток виробляє по 8-10 заходів по сліду з допустимою швидкістю переміщення 3,7 - 6.4 км / год. Важливо щоб перекриття суміжних слідів не було менше 30 см. Дана тактика ущільнення асфальтобетонного покриття сприяє поліпшенню його міцних показників і підвищує стійкість до динамічних навантажень.

Заключне укочення асфальту за допомогою котків

Для підсумкової укатки асфальту котком передбачено використання гладковальцевих котків. На фінішній стадії видаляються залишкові дефекти, в тому числі й сліди від шин пневматичного котка. При оптимальній температурі асфальту відбувається остаточне ущільнення структури продукту. Для того, щоб закінчити роботи, необхідно виконати 5-8 проходів з перекриттям кожного сліду на 30 см при швидкості руху 4,8 км/год.

Якість ущільнення асфальтобетонного покриття визначається завдяки використанню коефіцієнта ущільнення асфальту. Дана величина відображає співвідношення фактичної і нормативної щільності продукту. Проби для виявлення коефіцієнта беруть через 1-3 дні після ущільнення гарячих сумішей. Надійний асфальтобетон типу А, Б має значення 0,99, а для суміші типу В нормативний коефіцієнт 0,98.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин