Про компанію

Використання вібраційних котків для ущільнення асфальтобетону

Використання вібраційних котків для ущільнення асфальтобетону

Маніпуляції з ущільнення асфальтобетонного складу грають ключову роль у формуванні довговічного та високоміцного дорожнього покриття, не дивлячись на те, що його цінова політика може бути незначною. Головне завдання – створення такої структури полотна, яка б стійко витримувала всі впливи ззовні.

Кінцевий результат залежить від цілого ряду важливих факторів, серед яких температура зовнішнього середовища, товщина шару, що ущільнюється та фізико-механічні особливості складових компонентів матеріалу. Беручи до уваги той факт, що зменшення температури суміші призводить до серйозного підвищення межі міцності при стисненні, кожна стадія ущільнення повинна здійснюватися в окремому температурному інтервалі. Крім температури навколишнього повітря швидкість охолодження складу залежить також від товщини прокладеного шару, текстури та розміру щебеню, і від домішок, які сьогодні широко використовуються. Завдання оператора котка – за короткий часовий проміжок від прокладки гарячої суміші необхідно досягти бажаного ступеня ущільнення та ідеально рівної поверхні з мінімумом недоліків при чіткому контакті з іншим обладнанням.

У 70-х роках в якості ущільнення асфальтобетонних сумішей почали широко експлуатуватися вібраційні машини і саме цей вид сьогодні використовується повсюдно. Вібропристрої розташовані всередині вальця та включають в себе ексцентриковий груз, що обертається для динамічного та статичного навантаження. Хвилі стиснення переходять від верхнього шару до нижніх і сприяють руху їх складових. Це дозволяє значно зменшити внутрішнє тертя, переупакувати складові, збільшити щільність та наповнити зазори. Підвищення кількості точок дотику між частинками сприяє підвищенню зносостійкості полотна. В результаті вібраційного ущільнення вдається домогтися більш високого рівня щільності і більш ґрунтовного глибинного ефекту, ніж в разі виконання статичного ущільнення. До повного ущільнення вдається прийти за значно меншу кількість проходів. Функцію вібрації можна просто відключити, якщо вона не потрібна, що буває вкрай рідко. Перший прохід за асфальтоукладальником в обов'язковому порядку проводиться із застосуванням вібрації.

Основні властивості вібровальця, головного робочого інструмента котка – ширина діаметр, частота та амплітуда. Число проходів безпосередньо залежить від параметра ширини. Разом з тим слід брати в розрахунок розмір перекриття смуг. Механізм вальця дає можливість двом його половинам пересуватися з різними швидкостями. Це дозволяє знизити зрушення асфальтобетонного покриття при функціонуванні на різких поворотах і гарантує ідеальну рівність покриття, що ущільнюється. При оснащенні котка простими вальцями оператору потрібно слідувати загальноприйнятим прийомам роботи на поворотах для того, щоб досягти необхідного рівня якості.

Вплив частоти і амплітуди на ущільнення стало важливою темою для суперечок з часу появи вібраційного устаткування. Частота в межах 40-50 Гц (від 2400 до 3000 коливань в хвилину) раніше була оптимальною, але до кінця 90-х деякі виробники почали пропонувати техніку з підвищеною частотою, до 70 Гц, аргументуючи це підвищенням ефективності. Швидкість роботи котка визначається з урахуванням діаметра вальця і частоти вібраційних коливань, тому дане рішення можна по праву вважати виправданим.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин