Про компанію

Особливості ущільнення асфальту за допомогою котка

Особливості ущільнення асфальту за допомогою котка

Процес ущільнення асфальту відбувається в кілька шарів. При правильному дотриманні технології ущільнений асфальт повинен мати такі шари: нижній, сполучний і шар зносу.

Щоб сформувати шар зносу або поверхневий шар, використовується асфальтобетон стандартного типу, щебенево-мастиковий і пористий.

Асфальтобетон повинен бути настільки ущільненим, щоб можна було підвищити щільність або зменшити пористість. Число повітряних порожнин повинне бути мінімізоване до необхідних значень для досягнення потрібного ступеня ущільнення.

В результаті вдається поліпшити стабільність шару і збільшити його рівень опірності до деформації. Від ступеня ущільнення також безпосередньо залежить міцність поверхневого шару.

Одночасно з ущільненням виконується вирівнювання для досягнення комфорту в процесі їзди, що вимагає ідеально рівної поверхні шару зносу, при якому буде максимальне зчеплення коліс з покриттям.

Як склад суміші впливає на процес ущільнення?

Асфальтова суміш буває різною за складом виходячи з призначення і кліматичних умов. Саме тому змінюється рецептура асфальтових сумішей і разом з тим ущільнювальні якості асфальту. На особливості впливає склад і розмір доданих мінеральних часток. Також одним з важливих складових, від яких безпосередньо залежить показник в'язкості, є бітум і його температура.

Для доріг, які активно експлуатуються, застосовуються суміші з підвищеною стійкістю до деформації при навантаженнях. У такі суміші зазвичай входять великорозмірні мінерали, які мають величезне число крупинок, роздрібнюваних каменів і густий бітумний розчин. Дані складові важкі та вимагають великих зусиль і застосування важкої техніки.

При накатці дорожнього покриття з низькою інтенсивністю використання застосовують суміші з низьким вмістом каменів і великою кількістю піску і м'який бітумний розчин. Ці суміші відрізняються легким ущільненням, але в силу своїх якостей вони легко можуть деформуватися в процесі укладання, що вимагає особливого контролю та часу на застигання. В процесі порушення технологічного циклу нерідко відбувається зміщення самого матеріалу або утворення хвиль на дорожньому покритті.

image
image
Початковий процес

На початку для попереднього ущільнення потрібно застосувати асфальтоукладальник, який здатний зробити істотний вплив на первинний шар і його особливості. Крім того, асфальтоукладальник сприяє більш якісному подальшому укоченні поки температура суміші висока. Це дозволяє заощадити час завдяки меншій кількості проходів техніки.

Статичне ущільнення

Завдяки власній вазі котка здійснюється статичне ущільнення асфальту. Для даної задачі застосовуються також тандемні котки і машини на пневмоколесах, але в порівнянні з вібраційними котками вони забезпечують слабке ущільнення.

Вібраційні котки широко використовуються завдяки відмінним робочим показниками і ущільненням високої якості. Вони зменшують число проходів, що дозволяє заощадити час. Завдяки вібрації вдається знизити тертя матеріалу всередині суміші, а завдяки габаритам котка і динамічного навантаження щільність покриття зростає. Відповідно, для віброкотка основними показниками виступають вага і вібрація (частота і амплітуда).

Якщо потрібно виконати ущільнення в кілька шарів, застосовують важкі тандемні віброкотки, що видають різну амплітуду і швидкість вібрації вальців.

Робоча швидкість для такої техніки варіюється в межах від 3 до 6 км/год.

Але застосовувати віброкотки необхідно з особливою обережністю, оскільки при безлічі проходів може трапитися розпушення матеріалу і порушення структури покриття через надмірну вібрацію.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин