Про компанію

Принцип роботи автогрейдера

Батьківщиною появи автогрейдерів по праву можна вважати Англію, де за допомогою них зводилися дороги до шахт, розміщених в занедбаних зонах, головною метою машини було вирівнювання ґрунту. Звідси і з'явилася назва техніки «to grade», що в перекладі з англійської означає «вирівнювання». Потім цю техніку почали застосовувати з метою створення дорожніх укосів, де необхідно вирівнювати і планувати дорожні схили, зведені з сипучих будівельних матеріалів.


Механізм автогрейдера характеризується посиленою подовженою рамою, під якою знаходиться ніж горизонтального зрізу для виступаючого ґрунту. Суперміцний двигун розміщений ззаду, де є дві пари ведучих коліс. За допомогою потужного двигуна вдається створити штовхальне зусилля, необхідне для зрізання. За рахунок вертикального тиску на горизонтальний ніж автогрейдер зрізає однаковий шар ґрунту. Горизонтальний ніж при цьому залишається на місці, за рахунок чого вдається робити планування з однаковою глибиною. Точно так здійснюється пересування вже обробленого ґрунту на великі відстані. При зміні кута нахилу ножа вдається створити потрібний кут для зрізання ґрунту.

Ефективність функціонування автогрейдера багато в чому залежить від щільності ґрунту і дальності переміщення обробленого матеріалу. За допомогою автогрейдерів здійснюється горизонтальний зріз під кутом для пристрою насипів, вирізання заглиблень в ґрунті, вирівнювання укосів і т.д.

Розрізняють три головні категорії автогрейдерів:

  1. Легкі вагою до 9 тонн.
  2. Середні вагою до 14 тонн.
  3. Важкі машини вагою до 25 тонн.

Легкі моделі використовуються для експлуатації в комунальному господарстві, середні для виконання інших робіт. Важкі автогрейдери використовуються для зведення аеродромів, магістралей і т.д.


Завдяки балансувальній і шкворневій підвісці задніх і передніх мостів колеса адаптуються до нерівностей шляху при переміщенні автогрейдера. Привід до задніх мостів виробляється карданними валами. За рахунок системи передач вдається змінювати швидкість руху від 3,5 до 28,5. Трансмісія ходової частини включає в себе ходозменшувач, який дозволяє отримати ще чотири швидкості руху вперед і одну назад. Привід фронтальний робочої осі включається при функціонуванні автогрейдера в складних експлуатаційних умовах.

Пневматичні сервоциліндри перемикають кулачкові муфти коробки керування. Вони керуються важелями розподільника повітря. Живлення стисненим повітрям здійснюється від компресора, який приводиться від шестерні первинного валу коробки передач. Стисле повітря застосовується для керування дисковими гальмами коліс задніх мостів. Автогрейдер оснащений закритою, вентильованою і опалювальною кабіною.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин