Про компанію

Принципи проведення ТО для автогрейдерів

Принципи проведення ТО для автогрейдерів

Технічне обслуговування – це профілактичний захід, за допомогою якого вдається запобігти поломкам, знизити знос компонентів і підвищити експлуатаційний період обладнання.

ТО включає в себе:

  • зовнішнє обслуговування;
  • кріпильні роботи;
  • контроль і регулювання;
  • визначення та усунення неполадок;
  • змащування вузлів;
  • заправку.

За періодичністю і обсягами робіт техобслуговування автогрейдерів ділиться на типи: щозмінне ТО (виконується протягом зміни); періодичне, яке виконується через певний час, відпрацьований машиною; сезонне ТО при підготовці техніки до зимового або річного використання.

Перед початком і після закінчення робіт слід також виконувати щозмінне обслуговування (ЩО). Коли величезний парк спецтехніки зосереджений в одному місці, формуються спеціальні бригади по техобслуговуванню, що відповідають за виконання ЩО і ТО із залученням операторів. Для автогрейдерів, які по закінченню робочої зміни повертаються на базу або знаходяться поблизу, техобслуговування має сенс проводити такими командами централізовано. Для машин в польових умовах організовують пересувні бригади.

Оскільки ЩО здійснюється щозміни, потреба в їх плануванні відпадає. Періодичне ТО передбачає складання графіків, в яких необхідно вказувати дату виконання і різновид обслуговування.

Близько 50% від загального обсягу маніпуляцій при ТО припадає на змащування вузлів і елементів автогрейдера. Дотримання чистоти значно впливає на якість змащування.

image
image

Перед змащування або заправкою доцільно очистити від бруду пробки заливних отворів і маслянки, а також стінки навколо них. При заправці через прес змазка нагнітається до того моменту, поки свіже мастило не проявиться через отвори системи, що змазується. Необхідно уважно відстежувати рівень мастила, яке вливається в ємності, оскільки його надлишок завдає точно таку ж шкоду, як і недолік.

З метою прискорення цього процесу широко використовуються змащувальні машини пересувного типу – заправки мастила на базі автомобіля. Для зручності проведення мастильних робіт в керівництві з експлуатації наведені таблиці та карти змащення, де вказують точки і періодичність змащення, найменування матеріалів.

Специфіка сезонного обслуговування визначається сезонністю. Щоб підготувати обладнання до осінньо-зимового періоду здійснюється позачергове ТО, миються паливні баки і картери коробки передач, задній міст і балансири, заправляються ємності мастилами зимових сортів. Акумуляторні батареї заряджаються електролітом високої щільності і утепляються повстяними або фанерно-паперовими прокладками. У систему охолодження двигуна (за умови, що це зазначено в керівництві), вливають антифріз, завчасно промивши радіатори, патрубки і сорочку блоку.

У процесі підготовки техніки до експлуатації у весняно-літній період також виконується позачергове техобслуговування, міняють мастило і охолоджуючу рідину, заливають електроліт зниженої щільності в акумулятори. Беручи до уваги той факт, що робота двигуна виконується в умовах високої запиленості, велика увага приділяється обслуговуванню повітроочисника.

Коли автогрейдер протягом тривалого часу не використовується, його слід поставити на зберігання. При короткостроковому зберіганні машина в чистому і заправленому вигляді захищена від пилу і атмосферних опадів. При тривалому зберіганні автогрейдер повинен бути законсервований і встановлений на поверхні, яка не затоплюється під навісом.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин