Про компанію

Рекомендації щодо техніки безпеки при ґрунтових роботах

Рекомендації щодо техніки безпеки при ґрунтових роботах

При роботі з землею потрібно приділяти максимальну увагу безпеці та охороні праці. Особливість даної сфери така, що здійснення будь-яких виробничих завдань має на увазі вплив безлічі чинників, в тому числі й небезпек, які виходять від конструкцій, будівель і об'єктів, а також впливу експлуатованої спеціалізованої техніки.

Безпека організації земляних маніпуляцій забезпечується дотриманням величезного переліку нормативів і принципів. Складність цих завдань полягає в нюансах взаємодії між об'єктами будівництва та інфраструктури, які є власністю інших підприємств, але знаходяться на території проведення робіт. Крім того, посилення вимог також обумовлено безперебійною механізацією і залученням до використання нового устаткування замість якого раніше використовувався ручна праця або робочі інструменти.

Через розширеного тлумачення техніки безпеки при організації земляних маніпуляцій вкрай важливо ретельно ознайомитися з інструкціями, беручи до уваги галузеві нюанси і супутні фактори.

Як організувати земляні роботи

Даний процес пов'язаний з плануванням окремих операцій і особливостей певної території. Потрібно прийти до чіткого усвідомлення чинників, які безпосередньо впливають на людей, спеціалізоване обладнання та стан об'єкта. Все це можна умовно поділити на кілька груп:

  • місцеві умови: стан ґрунту. Наскільки ймовірне підтоплення, обвалення, обвали конструкцій;
  • загальні: світло, огорожа, місцезнаходження місця робіт, запобігання проникненню посторонніх;
  • земляні маніпуляції із застосуванням спецобладнання: стан транспорту, можливість аварій, позаштатних випадків, порушення правил експлуатації;
  • оточення: комунікації, інженерні мережі, кабелі, трубопроводи, дороги.
image
image

Дуже важливо уважно придивитися до специфічних об'єктів, які знаходяться поруч з територією, де виконуються роботи. Це печери, розмитий ґрунт, ями, закинуті споруди. Принципи здійснення земляних маніпуляцій зобов'язують створювати конкретні умови, що запобігають ризиками для працівників і сторонніх осіб, не пов'язаних з виконанням маніпуляцій. Для цієї мети використовуються такі заходи:

  • огорожі та позначення території;
  • організація шляхів обходу та об'їзду;
  • розстановки сигналізації і засобів зв'язку;
  • організації ділянки переходу через площу робіт в разі відсутності можливості організації обходу.

Установка огорож має на увазі дотримання відстані не більше двох метрів від краю виїмки ґрунту, а поблизу с залізними шляхами – не більше 2,6 метрів. З метою організації проходу людей на небезпечній території потрібно укласти пішохідні мости завширшки не менше 0,75 метрів для проходу в одну сторону і не менше 1,2 метра в двох напрямках одночасно. Огорожа містків повинна бути не менше 1,1 м з установкою по обидва боки і обов'язковим перекриттям вертикального прольоту перил.

Забезпечення безпеки робітників і сторонніх осіб, транспорту і будівельного обладнання вибудовується за принципом наближення. Для цієї мети необхідна:

  • цілісність майданчику та прилеглих об'єктів;
  • безпечне переміщення осіб;
  • безпека споруд в області виконання маніпуляцій;
  • безпека робітників і спеціального устаткування.

В ході риття котлованів пішохідні містки не встановлюються, так як дана територія повністю захищається, а прохід інших осіб виключений. Коли виїмка ґрунту в котловані здійснюється на глибині більшій глибини залягання розміщених поблизу споруд, тоді організатор і виконавець робіт зобов'язуються виключити ймовірність деформування конструкції основи.

Керівники процесом земляних робіт повинні передбачити можливість виїмки ґрунту окремими захопленнями довжиною не більше півтора метрів. При роботі на підземних комунікаціях потрібно їх обов'язкове відключення від джерел циркуляції, скидання тиску, виводів систем.

На будмайданчиках робляться огорожі, оповіщення, організовується прохід для людей, а також можливість проїзду для спецтехніки. Доступ людей і устаткування, не зайнятих на об'єкті, може бути перекритий. В якій послідовності проводити земляні маніпуляції, вирішує відповідальна особа за ділянку. Під час риття котлованів вимоги безпеки беруться до уваги ще на етапі проєкту і вказуються в проєктній документації.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин