Про компанію

Зведення насипів за допомогою автогрейдерів SEM

Зведення насипів за допомогою автогрейдерів SEM

Автогрейдери часто застосовуються для зведення насипів висотою до одного метра. У такій ситуації ґрунт, який поміщається в тіло насипу, надходить з бічних резервів з обох частин ґрунтового покриття в ході кругових обертань автогрейдерів по захватці. Розробка ґрунту ведеться з найближчої до насипу частини резервів спершу з зарізу в масив зверху, після чого на один рівень знизу і так до самого дна резервів. Вирізаний валик при первісному зарізі подають до осі насипу, в подальшому – на один валик ближче і так далі. Число проходів машин для функціонування зрізаного ґрунту в найбільш віддалені ділянки буде залежати від ширини насипу і довжини відвалу.

Зрозуміло, розміри резерву з однієї частини ґрунтового покриття повинні збігатися з обсягом ґрунту, який необхідний для закладки в тіло половини насипу.

Число валиків, які укладаються за допомогою автогрейдера по ширині ґрунтового покриття безпосередньо залежить від того, наскільки герметично вони розміщені один до одного. При висоті відсипання ґрунту до 0,15 м дорожнє покриття вистилається шаром ґрунту, починаючи з краю полотна в напрямку до його осі з заданим ухилом. Насипи до 0,25 метрів заввишки зводяться способом укладання валиків автогрейдером, трохи дотичними підставами, а в разі зведення більш високих насипів валики відвалом вже частково притискаються, від чого трохи деформуються в середній частині. У процесі спорудження насипу в межах 0,7 - 0,8 метрів валики повністю туляться один до одного так, щоб на ґрунтовому покритті сформувався міцний шар ґрунту заввишки, більше за висоту одного нестислого валика на 0,12 - 0,15 метрів. Разом з тим валики утворюють плоску конфігурацію.

Якщо насип до 0,5 метрів у висоту можна спорудити, уклавши на покриття один ряд з валиків з їх подальшим вирівнюванням і ущільненням, то насип до 0,8 - 1 метр заввишки зводять укладанням один на одного двох і більше рядів. Разом з тим другий ряд валиків укладається описаним вище методом на ґрунтовий шар, який формується методом вирівнювання відвалом автогрейдера і ущільнення першого ряду валиків. Варто мати на увазі, що край насипу ущільнюється більш ґрунтовно, ніж середня частина.

image
image

Можна приступати до укладання валиків не від осі покриття, а від краю. Тоді після відсипання першого з краю валика він вирівнюється і через нього переміщається ще один валик, який точно так же вирівнюється в рівень з першим, після чого вже через них переміщається третій валик і так далі.

Величезну роль при спорудженні насипів грають вирівнюючі проходи автогрейдера. Їх виконують при певній позиції відвалу в певній послідовності, яка залежить від ширини насипу і довжини захватки.

Якщо машина має можливість розвернутися по насипу і довжина захватки достатня, тоді має сенс робити кругові обертання по захопленню, починаючи проходи від краю насипу і переміщаючись до середини по траєкторіях зі звуженням з виходом на край насипу, гарантуючи в ході всього переміщення перекриття паралельних проходів відвалу в межах 0,2 - 0,3 метра.

Коли ширина насипу забезпечує повороти автогрейдера, але довжина захватки невелика, тоді разом з першим методом іноді має сенс працювати човниковим методом без поворотів автогрейдера, задіюючи задній хід машини в якості робочого в процесі розвороту відвалу на 180 градусів.

Для вирівнювання поверхні вузьких насипів доцільно використовувати тільки човниковий метод. В даному випадку для виключення втрати часу на розвороти відвалу на кінцях захватки має сенс щоразу повертати за допомогою холостого пробігу машину в вихідну позицію до початку захватки на великій швидкості, ніж два рази зупиняти машину для розворотів відвалу на 180 градусів.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин