Про компанію

Рекомендації щодо проведення технічного обслуговування спецтехніки

Рекомендації щодо проведення технічного обслуговування спецтехніки

Щоб забезпечити налагоджену роботу та підтримку регулярної працездатності й готовності до роботи, важливе технічне обслуговування та періодичне відновлення використовуваних машин і механізмів.

Види робіт, що виконуються при ТО

Щоденне ТО включає в себе чистку, мийку, огляд в цілому та перевірку технічного стану спецобладнання. На даному етапі перевіряється комплектність, стан вузлів та агрегатів і виконання умов, що гарантують безпечне виконання операцій. Щоденне ТО забезпечує організацію постійного моніторингу та своєчасне вирішення проблем.

Обслуговування виконується після того, як механізм відпрацював необхідну кількість мотогодин або пробігу. Ключове завдання регулярного технічного обслуговування полягає в запобіганні швидкого виходу з ладу окремих складових і в забезпеченні надійної, економічної та безвідмовної роботи. У цьому випадку, крім виконання щоденних маніпуляцій по ТО, здійснюється ґрунтовний контроль функціональності ключових технічних вузлів машини. Ця послуга більше носить характер профілактичного обслуговування, ніж щоденного. При цьому діагностувати та налаштовувати механізми можна на спеціальних стендах. Масло і фільтри теж змінюють.

Сезонне обслуговування, як правило, необхідно для переведення техніки на сезонний режим роботи, що має на увазі використання спеціальних мастильних засобів і режимів роботи гідравлічної, пневматичної чи паливної систем. Також проводяться необхідні налагоджувально-регулювальні заходи, пов'язані з щоденним і періодичним обслуговуванням спецобладнання.

Технічне обслуговування, що представляє собою обкатку нового механізму або маніпуляції, які проводять після капітального ремонту, виконуються чітко у відповідності з інструкціями виробника щодо виконання подібних операцій.

Обсяг робіт при ремонті

Поточні заходи гарантують заміну швидкозношуваних частин, що входять в конструкцію навісного обладнання, електрообладнання, робочих вузлів тощо. Може здійснюватися заміна зношених кріпильних компонентів, перегорілих лампочок, засмічених фільтрів, первинних шлангів, ременів тощо. Витрати, пов'язані з поточним ремонтом, зараховуються до експлуатаційних.

Профілактичне ТО спецтехніки проводиться при досягненні заздалегідь певної кількості мотогодин або пробігу. Під час такого ТО проводяться всі заходи, пов'язані з заміною частин, які вичерпали свій ресурс. Час його здійснення планується завчасно і, як правило, припадає на час міжсезонної підготовки машини до роботи. Ключовим завданням, виконуваної в профілактичних цілях, є заміна окремих деталей та вузлів, поломка яких може привести до виходу з ладу всієї машини. Планові профілактичні роботи слід відзначати в спеціальному щоденнику із зазначенням дати проведення та виконання обсягів.

Капітальний ремонт проводиться при вичерпанні технічного ресурсу, заданого заводом виробником і суттєвої поломки ключових вузлів або агрегатів. В ході його виконання проводиться повне розбирання важливих основних деталей з можливим зняттям їх з механізму. Це можуть бути:

  • перебирання двигуна з заміною його основних частин;
  • ремонт кузова або окремих його вузлів;
  • заміна робочого пристрою або його основних частин;
  • заміна вузлів і деталей ходової частини;
  • інші маніпуляції, пов'язані із заміною і ремонтом важливих складових і агрегатів (ремонт гідравлічних і пневматичних систем тощо).

Крім цього, під час капітального ремонту проводяться всі заходи, пов'язані з поточними і планово-попереджувальними маніпуляціями.

Позапланові операції по ремонту спецтехніки проводяться при аварії або передчасному зносі певних компонентів машини. Виконання такої роботи має бути задокументовано актом з перерахуванням переліку причин і необхідного обсягу виконання.

до всіх новин

інші Новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатись більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатись більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатись більше
перейти до всіх новин